Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...
Gazdasági érdekek az élelmiszerláncban Nyomtatás Email

Az élelmiszerlánc komplex rendszer, amelyhez sokféle vállalkozói tevékenységi terület kapcsolódik. Az élelmiszerlánchoz kapcsolódó vállalkozói tevékenységekhez soroljuk az elsődleges termékek gyűjtését és tárolását (mezőgazdaság), a feldolgozást (vegyipar, gépipar, feldolgozóipar, csomagolóipar, stb.), a szállítást, a tárolást és a kereskedelmi tevékenységeket.  A főbb élelmiszerlánc tevékenységek az alábbiak:

- növénytermesztést (élelmiszer, takarmány alapanyag betakarítás, tárolás),

- takarmány-gyártást és forgalmazást,

- állattenyésztés, halászat és vadászat

- élelmiszer feldolgozás- élelmiszerek, takarmányok forgalomba hozatala

- jelölés, nyomonkövetés- minőségirányítás, minőségbiztosítás- kereskedelem, import

- kapcsolódó szolgáltatások (adalékanyag-, műtrágya-, növényvédőszer-, állatgyógyászati készítmény előállítás, csomagolóanyag-gyártás, magánállatorvosi, növényvédő mérnöki, szolgáltató laboratóriumi tevékenységeket, szakmai érdekképviseletek stb.)

A fenti tevékenységekben egyetlen dolog közös: az egész élelmiszerláncra kiható egyetlen láncszemnek tekinthetők, és így az asztalra kerülő élelmiszer tulajdonságait befolyásolják.

Azonban fontos különbséget tenni a lokálisan (helyi szinten) és a globálisan (világméretben) működő vállalatok között. Míg az óriási mamutcégek profithajszoló magatartása mindenféle környezeti fenntarthatóság ellen hat, addig a lokális vállalkozók nemzetünk tagjaiból kerülnek ki, és elsődleges céljuk a megélhetésük biztosítása. Fontos cél, hogy a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő vállalkozások maradjanak a versenyben. 

Kerülni kell az általánosítást, de alapvetően az alábbi problémák merülnek fel az élelmiszerlánc vállalkozói oldalon:

- pénzügyi válság - élelmiszerspekuláció - élelmiszerárak alakulása

- termőföldek átalakítása ipari bioüzemanyag termelésre

- szárazság és klímaváltozás miatti terméskiesés (növénynemesítés válsága)

- Indiában és Kínában növekvő húsfogyasztás

- élelmiszerárakat érintő válság - mohóság, spekuláció és magánérdek húzódik meg mögötte

- mezőgazdaságba befektetett még több input (műtrágya, vegyszer, génmódosított vetőmag) vagy biodiverzitás és energiatakarékos rendszerek

- termelékenységnövelés- hosszú távon - nagyobb diverzitással

- jelenleg csaknem kizárólag olyan kutatásba történik befektetés, amely a mezőgazdasági rendszerek leegyszerűsítésére, génmanipulált termények előállítására, a bevitt input (műtrágya, vegyszerek) szintjének fokozására törekszik

- mamutcégek jogdíjas, szabadalmaztatott technológiái, amelyek nem társadalmi, hanem egyéni érdekeket szolgálnak

- WTO és Codex Alimentarius: a globalizáció része, a piacok liberalizálásának eredménye. Célja a kereskedelem fokozása, célja hogy a mezőgazdaság és élelmiszertermelés helyi kontrollja leszűküljön, hogy a mezőgazdasági készletek leapadjanak

- kiút a válságból: élelmiszer önrendelkezés, élelmiszerrendszerek lokalizálása

- lokális piacok teremtsünk

- a fiatalokat ösztönzése, hogy a mezőgazdaságot válasszák megélhetésnek

- élelmiszerterrorizmus

- önellenőrzés és a veszélyes termékek visszahívása

- kiváló magyar termékek piacra jutásának támogatása

A Foodlawment egyesület elkötelezte magát, hogy az élelmiszer előállításban résztvevők működésével, problémáival, jogaival, feladataival foglalkozik. Olyan vállalkozók, illetve azok érdekképviseleti szerveinek nyújt szakmai támogatást, amelyek tevékenységükkel a fenntarthatóságot szolgálják.