Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...
Fenntarthatóság és tudatos fogyasztás Nyomtatás Email
A fenntartható fejlődés a tágan értelmezett életminőség javulását szolgálja, ezért a szociális jólét elérését, megtartását elősegítő gazdasági fejlődéssel együtt kell érvényesülnie a szociális igazságosságnak és az esélyegyenlőségnek, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a természeti környezet eltartóképességével összhangban lehet csak a társadalom reális szükségleteinek a kielégítéséről gondoskodni, a környezet eltartóképessége egyben az igények kielégítésének korlátja is.

A fenntartható mezőgazdaság olyan integrált, erőforrás-megőrző, igazságos gazdálkodási rendszerek kialakítását célozza, amelyek:- csökkentik és hosszú távon megelőzik a környezet károsodását-  fenntartják a mezőgazdaság termelékenységét, a mezőgazdasági termékek sokszínűségét- szilárdan fenntartják a vidéki közösségeket és azok életminőségét.

A fenntartható élelmiszer-előállítás során a vállalkozók önmaguk érdekei mellett figyelembe veszik a környezeti értékeket is. Az ipari szennyezés mértékének csökkentése mellett, az energiatakarékos üzemeltetés és erőforrás-hatékony termelés is nagy jelentőségű. Mindeközben természetesen fontos saját vállalkozásuk biztonságának és versenyképességének megőrzése.

A fenntartható fogyasztás a fogyasztó felelősségét hangsúlyozza. Ne feledjük, a modern piaci viszonyok között, a kínálat "csupán" a kereslethez igazodik. Amilyen terméket levesz a fogyasztó a polcról, azt állítják elő a vállalkozók. A hétköznapi ember dönthet önmaga sorsáról, és fogyasztásával dönthet trópusi esőerdők, óceánok, védett állatfajok és sok millió ember sorsáról. Beleértve gyermekei, unokái sorsáról. Ma már senki nem hivatkozhat arra, hogy ő erre az óriási felelősségre nem gondolt. De gondolni és tudni, nem ugyanaz.

A Foodlawment egyesület egyik legfontosabb célja a fogyasztók felvilágosítása, és a sok lehangoló és elborzasztó információ tömegben hiteles és szakmailag helytálló tudással a kiút megmutatása. Az Egyesület szakemberei és az egyesülettel kapcsolatban álló szakemberek tudását a fenntarthatóságról érthető és emészthető formában tárja a nagyközönség elé a Foodlawment egyesület, azzal a céllal, hogy a jelenlegi pazarló fogyasztás fenntarthatóvá váljék. 

A Foodlawment egyesület az alábbi területeket kezeli prioritásként

  • Környezetvédelem
  • Zöld Mezőgazdaság
  • GMO
  • Ökológia, biodiverzitás
  • Talajminőség
  • Agrokémia
  • Állatjólét